Miért nem fogysz a diéta alatt?
Amikor valaki először jön hozzám edzeni, mindig rákérdezek az étkezési szokásaikra. Szinte mindenki azt mondja, hogy „Alig eszem”, vagy „Odafigyelek, és most tényleg jól eszem”.
Azt vettem észre, hogy azok, akik szeretnének változtatni a testükön vagy jobban odafigyelni a táplálkozásukra, eleinte sokszor próbálnak alkudozni, keresik a kiskapukat.
Összeszedtem néhány olyan dolgot, amiket gyakran tapasztalok, és amik sokszor visszatartanak a kívánt eredmény elérésében.
Túlzottan szigorú diéta
Sok ember, aki gyors eredményt szeretne, nagyon szigorú diétát kezd, és drámaian csökkenti a kalóriát. De amikor a kalóriabevitel túl alacsony, a szervezet éhségállapotba kerül, ami stresszreakciókat indít el, és ez könnyen „éhség-hormonok” kibocsátásához vezethet, ami az evési kényszert és falásrohamokat okozhat. A fenntartható fogyás érdekében a fokozatos változások és a mértékletesség a kulcs.
Nem mozogsz eleget
A mozgás kulcsfontosságú a fogyáshoz, ugyanúgy, mint az étkezés. Heti 2-3 edzés erősen ajánlott, de emellett figyelni kell a napi aktivitás növelésére is, mint például a napi séta, lépcsőzés a lift helyett, vagy a biciklizés autó helyett. A testmozgás segíti a kalóriák elégetését és az anyagcsere felgyorsítását.
Az anyagcsere lelassulása
Ha túl drámaian csökkented a kalóriát, és hosszú távon alacsony kalóriabevitelt tartasz fenn, az anyagcseréd lelassulhat, mivel a tested a túlélésre rendezkedik be, és próbál minél kevesebb kalóriát felhasználni. Ez a „diétás plató” jelenséghez vezethet, amikor nem történik változás, még akkor sem, ha szigorúan tartod a diétát.
Az étkezések kihagyása
Az étkezések kihagyása vagy túl hosszú étkezéskihagyások is ronthatják a helyzetet. Az étkezések közötti hosszú szünetek lelassíthatják az anyagcserét, és a következő étkezésnél a szervezet hajlamos lehet több kalóriát raktározni, mert „nem tudja, mikor kap újra ételt”.
Ha egészséges étkezésről van szó, általában azt javasolják, hogy két étkezés között ne teljen el több mint 4-6 óra. Ez segít fenntartani a stabil vércukorszintet, és megakadályozza a túlevést a következő étkezésnél.
Az optimális időintervallum egyénfüggő, de a legtöbb szakértő szerint a 4-6 óra az ideális a megfelelő tápanyagbevitel és az anyagcsere fenntartása érdekében. Ha ennél hosszabb idő telik el két étkezés között, akkor érdemes kisebb étkezéseket vagy uzsonnát beiktatni a nap folyamán.
Stressz és alvásproblémák
A stressz és a rossz alvás szintén fontos tényezők a fogyásban. A magas stressz-szint növeli a kortizol nevű hormon szintjét, amely elősegíti a zsír felhalmozódását, különösen a hasi területen. Az alvás hiánya szintén hatással van a hormonális egyensúlyra, és növeli az éhségérzetet, miközben csökkenti a test mozgékonyságát.
Kalóriát iszol
Lehet, hogy figyelsz az étkezésre, és ügyelsz a kalóriákra, de ha közben kólát, szénsavas üdítőt, alkoholt vagy egy jeges lattét iszol, akkor könnyen túllépheted a napi kalóriakeretedet. Sok italban rejtett cukrok és kalóriák vannak, amelyeket nem is veszel észre, így anélkül is fogyaszthatsz, hogy az étkezésedet befolyásolnád.
Túlságosan sok „diétás” étel
Sok diétázó hajlamos az alacsony kalóriatartalmú, de feldolgozott ételek túlzott fogyasztására, például cukormentes édességek, light italok, vagy szénhidrát csökkentett pékáruk. Bár ezek az ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak, gyakran tele vannak mesterséges összetevőkkel, amelyek hosszú távon nem segítik a fenntartható fogyást. Az ilyen termékek ugyanis nem biztos, hogy valóban kielégítik az étkezési szükségleteinket, és könnyen átverhetik az agyunkat, mivel az ízük sokszor ugyanazt az élményt nyújtja, mint a hagyományos, magas kalóriatartalmú változatok.
Mindezeket figyelembe véve, a legfontosabb, hogy a diéta és a mozgás összhangban legyenek egymással, és hosszú távon fenntartható életmódot alakítsunk ki, a drámai kalóriacsökkentés és a túlzott mértékű diétázás helyett. A cél nem csupán a fogyás, hanem a megfelelő táplálkozás és a jó közérzet biztosítása is.